Οι κατσαρίδες και οι ακρίδες περιέχουν στον εγκέφαλό τους ισχυρά αντιβιοτικά μόρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες κατά του MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) και του E.coli!

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Nottingham διαπίστωσαν ότι τα έντομα αυτά, που όλοι αποφεύγουμε διότι αντιπροσωπεύουν τη βρωμιά, θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελέσουν κάτι παραπάνω από ένα μικρό όφελος για την ανθρώπινη υγεία.

Έχουν εντοπιστεί μέχρι και εννέα διαφορετικά μόρια στους ιστούς της κατσαρίδας και της ακρίδας, που είναι τοξικά για τα βακτήρια και ελπίζεται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες σχετικά με την αντοχή των βακτηριακών λοιμώξεων σε πολλά φάρμακα, όπως των περισσότερων αντιβιοτικών.

Οι ιστοί του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των εντόμων αυτών μπόρεσαν να σκοτώσουν πάνω από το 90% του MRSA και του E.coli, χωρίς να βλαφθούν ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Simon Lee, ένας μεταπτυχιακός ερευνητής που θα παρουσιάσει την εργασία του στο φθινοπωρινό Συνέδριο της Γενικής Μικροβιολογικής Εταιρείας στο Nottingham, είπε: «Ελπίζουμε ότι τα μόρια αυτά θα μπορούν ενδεχομένως να αποτελέσουν θεραπεία για τις λοιμώξεις από E.coli και MRSA, βακτήρια που γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.

«Επίσης, αυτά τα νέα αντιβιοτικά θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις για τα σημερινά διαθέσιμα σκευάσματα, που αν και μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ακολουθούνται από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες», κατέληξε.