Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη – MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Με μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη επιδεικνύει αντικαταθλιπτική δράση. Τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης έχουν αποδειχτεί και σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, σε μια κλινική τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη συγκρίθηκε η αντικαταθλιπτική δράση της κουρκουμίνης με αυτήν της φλουοξετίνης(αντικαταθλιπτικό φάρμακο, εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) σε ασθενείς με διαταραχή μείζονος κατάθλιψης[1].
Προς τούτο 60 ασθενείς με διαγνωσμένη διαταραχή μείζονος κατάθλιψης χωρίστηκαν σε ίσους αριθμούς σε μια τυχαιοποιημένη αναλογία 1:1:1. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε ταυτόχρονα κουρκουμίνη (1000mg) και φλουοξετίνη (20mg), η δεύτερη ομάδα έπαιρνε μόνο φλουεξετίνη (20mg) και η τρίτη ομάδα έπαιρνε μόνο κουρκουμίνη (1000mg) . Η θεραπεία διήρκεσε 6 εβδομάδες.
Παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη ήταν ανεκτή από όλους τους ασθενείς. Η ανταπόκριση των ασθενών και των τριών ομάδων προς τη θεραπεία αξιολογήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D17 ) (17η έκδοση).
Η αναλογία των ανταποκριθέντων στην αντικαταθλιπτική θεραπεία ασθενών που μετρήθηκαν με την κλιμακα HAM-D17 ήταν υψηλότερη στη ομάδα που πήρε συνδυασμένη θεραπεία (77.8%), ενώ στην ομάδα που πήρε μόνο φλουοξετίνη ανταποκρίθηκε το (64.7%) και στην ομάδα που πήρε μόνο κουρκουμίνη ανταποκρίθηκε το 62. 5%. Με αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται για πρώτη φορά κλινικά ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από ασθενείς με διαταραχή μείζονος κατάθλιψης με ασαφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης παρενεργειών (ιδεασμοί αυτοκτονίας ή άλλες ψυχωτικές διαταραχές), που μπορεί να εκδηλωθούν με τη φλουεξετίνη [1]
Η κουρκουμίνη είναι μια εξαιρετικά ασφαλής ουσία, όπως αποδείχτηκε σε μελέτη φάσης Ι που έγινε το 2010. Η λήψη 8 γραμμαρίων κουρκουμίνης κάθε μέρα, επί 3 μήνες είναι εξαιρετικά ασφαλής [2].
Από την άλλη πλευρά η χορήγηση φλουεξετίνης είναι αμφιλεγόμενη, λόγω της γνωστής τοξικότητας της και των παρενεργειών της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ιδέες αυτοκτονίας, πράγμα που δεν είναι ευεργετικό για κάποιον που ήδη βρίσκεται σε κατάθλιψη.
Από την παραπάνω μελέτη φαίνεται ότι η φλουεξετίνη είναι ισότιμη αντικαταθλιπτικά προς την κουρκουμίνη, η οποία όμως στερείται παρενεργειών και επιπλέον έχει επιπρόσθετα οφέλη, καθώς διαθέτει ισχυρές νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 109 μελέτες που αποδεικνύουν την ικανότητα της κουρκουμίνης να προστατεύει και σε μερικές περιπτώσεις να αποκαθιστά την εγκεφαλική λειτουργία [3].
Πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα της πτωχής απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας του κουρκουμά και της κουρκουμίνης
Παρά τις εξαιρετικές φαρμακολογικές ιδιότητες του κουρκουμά (η σκόνη του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς) και της έντονα πορτοκαλοκίτρινης χρωστικής του, της κουρκουμίνης , που αποτελεί το κύριο συστατικό του κουρκουμά , η κουρκουμίνη λόγω της υψηλής υδροφοβικότητας που τη διακρίνει έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και μικρήβιοδιαθεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι για να δράσει θεραπευτικά και να υπάρχουν θεραπευτικά επίπεδα κουρκουμίνης, όλο το εικοσιτετράωρο σε κάθε ιστό του σώματος, θα πρέπει η φυσική σκόνη κουρκουμίνης να χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις, καθημερινά, της τάξης των 8-12 γραμμαρίων. Αυτό το μειονέκτημα αποτρέπει τη χρήση της από τους ασθενείς.
Μέχρι σήμερα η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που κυκλοφορεί στην αγορά είναι η υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin, που φέρεται υπό μορφή καψουλών με την ονομασία Curcugkel, η οποία έχει 185 φορές ή 18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [4].
Η παρασκευή καψουλώνCurcugkel, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.
Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg υγροποιημένης μικκυλιακής κουρκουμίνης, Γερμανικής τεχνογνωσίας ΝοvaSOL®Curcumin, που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.
Η δοσολογία της Curcugkel στη διπολική διαταραχή είναι δύο κάψουλες ημερησίως, μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός. Το Curcugkelχορηγείται στους υγιείς ενήλικους προληπτικά για λόγους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιοξείδωσης, μια κάψουλα ημερησίως.
Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας συμπληρωματικά κουρκουμίνη, συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.

Το Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των 24.27 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετe στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση
1.Sanmukhani J1, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial.Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025. Epub 2013 Jul 6.
2. Masashi Kanai, Kenichi Yoshimura, Masanori Asada, Atsushi Imaizumi, Chihiro Suzuki, Shigemi Matsumoto, Takafumi Nishimura, Yukiko Mori, Toshihiko Masui, Yoshiya Kawaguchi, Kazuhiro Yanagihara, Shujiro Yazumi, Tsutomu Chiba, Sushovan Guha, Bharat B Aggarwal. A phase I/II study of gemcitabine-based chemotherapy plus curcumin for patients with gemcitabine-resistant pancreatic cancer. Cancer Chemother Pharmacol. 2010 Sep 22. Epub 2010 Sep 22. PMID: 2085974
3. Tizabi Y, Hurley LL, Qualls Z, Akinfiresoye L.Relevance of the anti-inflammatory properties of curcumin in neurodegenerative diseases and depression.Molecules. 2014 Dec 12;19(12):20864-79. doi: 10.3390/molecules191220864.
4. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased inhealthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.